AGENCIJA KNJIGOVODSTVO

[knjigovodstvo][bsummary]

PLANETA

[planeta][bleft]
Autorska prava © Agencija KNJIGOVODSTVO - Novi Beograd - 2000. Sva prava su zadržana. Powered by Blogger.

Šta je Devizni kurs?

 


Devizni kurs u finansijama predstavlja stopu po kojoj se jedna valuta menja za drugu valutu. Devizni kurs se takođe smatra vrednošću valute jedne zemlje u odnosu na valutu druge zemlje.

 Na primer, međubankarski kurs od 114 japanskih jena u američkim dolarima znači da će se iznos od 114 japanskih jena zameniti za 1 američki dolar, tj. da će se 1 američki dolar zameniti za iznos od 114 japanskih jena. U ovom slučaju, cena američkog dolara u odnosu na japanski jen je 114 japanskih jena, tj. cena japanskog jena u odnosu na američki dolar je 1/114 američkih dolara.

Devizni kursevi se određuju na deviznom tržištu,koje je otvoreno za široki spektar različitih tipova kupaca i prodavaca. Na njemu je trgovina valutama neprekidna: 24 časa dnevno, osim vikendom, tj. trgovina valutama počinje u nedelju u 20:15 i završava se u petak u 22:00 . Promptni devizni kurs odnosi se na trenutni devizni kurs. Terminski devizni kurs se odnosi na devizni kurs koji se kotira i trguje danas, ali za isporuku i plaćanje na određeni datum u budućnosti.

Trgovci novcem kotiraju različite kupovne i prodajne stope na maloprodajnom deviznom tržištu. Većina razmena su iz lokalne valute u neku drugu ili neka druga valuta u lokalnu valutu. Kupovna stopa je stopa po kojoj trgovci novcem kupuju stranu valutu, a prodajna stopa je stopa po kojoj oni prodaju tu valutu. Određene vrednosti stopa će uključiti naknadu za maržu (profit) trgovca u razmeni, ili se marža vraća u obliku provizije ili na neki drugi način. Različite stope mogu takođe biti kotirane za keš, dokumentarnu formu ili mogu biti kotirane elektronski. Viša stopa na dokumentarnim transakcijama opravdana je kao naknada za dodatno vreme i troškove čišćenja dokumenta. Sa druge strane, keš je odmah dostupan za ponovnu prodaju, ali on donosi troškove osiguranja, skladištenja i transporta, kao i troškove vezivanja kapitala u zalihama novčanica (računa).


Izvor: vikipedija

No comments: